Blog imagini

Oda Cumpărătorilor cărților din anticariat

Cum vă spun dragilor, căci toți oamenii cititori de carte mi-s dragi ca prieteni care ti-i întâlnești pe nepusă masă la o cafenea sau la o plimbare vara pe înserat, și acum după multe ierni îmi amintesc cum am cumpărat de la un anticariat o piesă de Cervantes, era o carte mică neagră, titlul era ceva specific, un bărbat gelos parcă.

Nu mă pricep, dar ca toți cititori experți am un lapsus instant când mă gândesc la o carte, probabil că și Casanova suferea de aceeași maladie în fața unei vechi romanțe. Însă motivul pentru care am făcut acea achiziție nu era autorul, deși Cervantes este un maestru al romanului și al literaturii universale alături de nume grele precum Marquez, Llosa, Dostoievski, Tolstoi (puteți continua lista după pofta inimii, aceștia sunt câțiva din preferații mei).

Poate pentru titlul, dar nu, nici măcar pentru acesta, deși gelozia este una dintre emoțiile umane poate cele mai tabu. Este oare gelozia o maladie, o dragoste sufocantă? Ce îi drept este că necazul arată diferit de la om la om. Tolstoi spune că toți oamenii fericiți arată la fel, însă oamenii nefericiți sunt nefericiți fiecare în felul lor.

Oare nu-i gelozia o iubire cu țintă greșită?

Am ales cartea pentru un motiv mult mai inedit, poate chiar bizar luând în considerare relația unui cititor cu cărțile. Am ales cartea datorită unei dedicații.

I love you very much and this will never change. But I will change, my love for you will change and you will change. There’s nothing sad about this because at our age, change is part of growing up and not of growing old. So don’t you ever dwell on the past because at 19 you don’t have a past! You can still do all that you want as long as you do it beautifully. You have the energy and talent, the time to make your dreams come true and I am convinced that you will. Just remember that you can never expect too much from someone as wonderful as yourself.

Have a wild time and don’t try to get lost!

Traducere: Te iubesc foarte mult și asta nu se va schimba niciodată.

Dar eu mă voi schimba, și iubirea mea pentru tine se va schimba la fel cum tu te vei schimba. Nu este nimic trist în ceea ce privește vârsta noastră, schimbarea este parte din a crește și nu din a îmbătrâni. Așa că nu te poticni pe trecut, la 19 ani nu ai unul! Încă poți faci tot ce vrei tu atâta timp cât faci totul frumos. Ai energie și talent să-ți îndeplinești toate visele și sunt convinsă că ai să reușești. Nu uita că niciodată nu poți să ceri prea mult de la o persoană așa minunată ca tine. Să te distrezi grozav și să încerci să nu te rătăcești!

Am rămas fără cuvinte și puțin geloasă la fel ca și personajul eponim al cărții, oare ce s-o fi întâmplat cu povestea lor? Ce o fi fost cu Cervantes? Poate subiectul cărții să fi fost un rezumat al relației sau toate astea au fost doar doi prieteni buni ca un soi De Amicitia modern? Nici nu pot să vă spun cât m-au chinuit aceste întrebări, trebuia să o cumpăr, nu aveam încotro, sigur aflam secretul dacă citeam cu atenție. Și de la o nuvelă de Cervantes, la o dedicație cât se poate de gingașă și emoționantă am ajuns să fiu Agatha Christie. Poate mai mult Ioana Pârvulescu, căci m-am afundat în timp și am tot pus cap la cap datele. Am găsit o dată, 1996 și undeva trecut Fleur. Din limba franceză poate fi ori un nume sau chiar floare. Cât mister... Nu știu cui îi adresată și deja trecusem prin ea de mii de ori. Nu părea o carte de facultate căci nu avea hieroglifele specifice, era una păstrată cu mare grijă. Cotorul nepătat, presat frumos, paginile neîndoite în colțuri, niciun semn de carte rătăcit sau fițuică pitită. Știm doar că persoanei căreia i-a fost dedicată este minunată și foarte iubită. Oare ești tu? Străin care citești aceste rânduri, să-mi lași un comentariu, poate te găsim doar ca să ne spui ce și cum s-a întâmplat cu tine.

Ca să rezum puțin practic experiența ezoterică prin care poți să-ți găsești și tu o carte fără pereche ar trebui să urmărești acești pași:

  • Nu te duce cu o listă la site-ul sau anticariatul cu pricina.

Așa cum nu te duci o listă de cumpărături sau o riglă la o întâlnire, să nu te prind că iei astlfel de prejudicii cu o carte. Fii deschis și sincer. Ia o carte să te scoată din zona de confort, ceva despre automobilul Dacia sau Chirurgia de Campanie. Îi în regulă dacă nu te pricepi, pofta vine mâncând.

  • Începutul și titlul sunt foarte importante

Toți autorii se stresează pe aceste două concepte. Sunt o groază de începuturi memorabile care au pus romane pe harta literaturii universale. ”It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife” (Traducere: Este un adevăr universal acceptat că un bărbat singur ce posedă o avere considerabilă trebuie să fie în căutarea unei soții) Dacă ți-a venit pe buze Jane Austen după primele două cuvinte, argumentele pentru acest lucru sunt de prisos. Și titlul mai ales. Alege o carte cu un titlu de care nu ai mai auzit. Vezi după, ce se întâmplă! Hai să îți dau câteva exemple mai inedite: Am găsit un titlu, Thyl Ulenspiegel (a se pronunta cu un puternic accent nemtesc), Tipuri de Pastorit la romani, Les Noms Des Fleurs (poate ne ajuți să rezolvăm misterul de mai sus), Undeva, Candva sau Complemente de Fizica etc.

  • Cât dăm pe cărți și când le cumpărăm

Răspunsul corect pentru întrebarea cât dai pe o carte din anticariat este cât ai plătit de stă pe raftul tău. Eu pot să spun cu mâna pe inimă că am găsit ediții nebănuite la prețuri scandaloase pe când cărți de tipul fast literature se dădeau pe sume grele. Dacă nu enumerăm manuscrise sau carnețele top trei cele mai scumpe cărți au fost cumpărate în această ordine: Ceaslovul de la Sherborne cu 21.21 milioane de dolari, Shíbì jīngshè yīnzhù Tángshū xiángjiē, carte detaliind Dinastia Tang cu 17,06 milioane de dolari și Biblia Sfântului Cuthbert cu 14.20 milioane de dolari.

Niciuna nu valorează fizic, atât, însă povestea lor, contextul istoric în care a fost scrisă și persoanele care au lăsat urme pe paginile lor au o însemnătate neprețuită pentru cititor (mai puțin tipul care l-o dezgropat pe Sfântul Cuthbert să ia biblia, noi încurajăm comerțul moral de cărți).

Cărțile le iei tot timpul cu tine așa că poate le vinzi după ce le citești sau le dăruiești dar niciodată nu le pierzi, sunt întocmai ca iubirile. Și dacă iubești cărțile nu prea contează motivele. Și le iubești și chiar dacă au defecte, dacă sunt bătrâne sau puțin apăsatoare. Și poate cel mai mult ar trebui să iubim cărțile din anticariat, pentru că toate vin cu o poveste extra, călătoria care le-a adus la tine în bibliotecă.

by Diana Atasiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *